6de lj.: Vlaams Parlement Brussel

Geschreven door Pascalle

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, bestudeerden we tijdens het eerste WO-thema het bestuur van België en Europa. We kwamen meer te weten over de verschillende bestuursniveaus, de scheiding der machten, de bevoegdheden, ...

We verdiepten ons in het bestuur van een gemeente, van een provincie, van Vlaanderen (gewesten en gemeenschappen) en van België (federaal). Maar ook het bestuur van Europa en het oplossen van wereldproblemen kwamen aan bod. We kwamen al gauw tot het besluit dat ons kleine land een ingewikkelde structuur heeft wat betreft het besturen ervan. Om het allemaal wat duidelijker te maken, brachten we vandaag een bezoek aan het Vlaams Parlement waar de leerstof nog eens verduidelijkt werd door een gids. In de namiddag speelden we een spel. Wij werden verdeeld in verschillende partijen en konden voorstellen doen op een fictieve gemeenteraad. Hiervoor moesten we goede argumenten aanbrengen want we wilden immers dat ons voorstel goedgekeurd werd door de andere partijen. Het was een interessante en leerrijke manier om te ervaren hoe het nu eigenlijk allemaal in zijn werk gaat.

Binnenkort brengen we ook een bezoek aan de stembureaus van de gemeente en zullen we zelf een (fictieve) stem kunnen uitbrengen op de computers. Zo zullen we ervaren wat volwassenen op 14 oktober moeten doen tijdens de echte gemeenteraadsverkiezingen. We kijken er al naar uit!

Hier kan u de foto's van het Vlaams Parlement bekijken.