5de lj Het nestkastje is bewoond!

Geschreven door Ingeborg Somers

De kinderen van het vijfde leerjaar hebben zeker thuis al verteld dat we dit jaar mee doen met "Xperibird", wetenschappelijk onderzoek waarbij er in Vlaamse en Waalse scholen vogelhuisjes -die uitgerust werden een camera- geplaatst worden.

Eén van die nestkastjes hangt in onze school.  Het zag er lang naar uit dat het niet ging lukken maar.... intussen wordt het huisje bewoond door maar liefst vijf baby koolmeesjes! 

Omdat de kinderen hun enthousiasme ook thuis graag delen, volgt hier een kort verslag met beeldmateriaal.

7 februari '18 De plaats kiezen voor een nestkastje

Omdat er wordt verbouwd in onze school, is het niet gemakkelijk om een goede plaats te vinden om het nestkastje te hangen. We hebben geen grote bomen op de speelplaats en de bouwwerken gaan met veel lawaai gepaard. Uiteindelijk kozen we voor een hoge plaats bij een groen, plat dak. Hopelijk lukt het!

 
26 maart '18 Er is beweging (geweest??)

Af en toe zien we een meesje in en uit het huisje vliegen. Prospectie voor een nieuwe woonst of niet? Er zit stro in het huisje, er heeft een vogeltje gewerkt aan een nest! , Maar het lijkt alsof er geen beweging meer is?!

We hebben het vogelhuisje opgehangen in een periode met slecht weer en achteraf blijkt dat het huisje in de voormiddag toch meer zon krijgt dan we dachten... Hopelijk wordt het er niet te warm in? Even afwachten!


Het begin van een nest?
 
7 mei '18 Wat een verrassing!

We hebben een hele poos gekeken en het leek alsof het vogelhuisje niet bewoond werd.... Heel af en toe zagen we wel een vogeltje in en uit vliegen. We dachten dat het huisje te veel zon kreeg en dus niet interessant was als broedplaats...  Bovendien waren we de inloggegevens even kwijt. 

Des te groter was onze verbazing toen op 7 mei ineens bleek dat er vijf kleine koolmeesjes in het nestje zitten!

We hebben het hele proces van broeden en eitjes leggen gemist maar genieten nu elke dag van deze hongerige jonge vogels! Vader en moeder koolmees hebben het erg druk met eten zoeken en de kinderen van het vijfde leerjaar vinden het fantastisch om op het bord te zien wat er in het nest gebeurt en de vogels tegelijkertijd te zien in- en uitvliegen. De vogeltjes zien er nog een beetje schriel uit maar hebben al wel wat veertjes.

 

Hongerige koolmeesjes
 
14 mei '18 Weet jij hoe kleine koolmeesjes naar het toilet gaan?

Na het lange weekend, keken we maandagochtend direct naar de vogels. En wat zijn ze gegroeid!  Je kan nu heel goed zien dat het koolmeesjes zijn. De vogelouders hebben het heel druk met het voeden van de jongen, ze hebben constant honger.  

Grote hilariteit in de klas toen één van de kleine vogeltjes zijn/haar achterste omhoog stak waarna mama koolmees vakkundig een vers kakje aanpakte en ermee naar buiten vloog. De kinderen vonden het vies en leuk tegelijk!


Grote honger!

 

15 mei Wat gaat het hard!

Het lijkt alsof de kleine meesjes hun veertjes goed leggen... zouden ze zich al voorbereiden op uitvliegen? 

En het bewijs is geleverd van de toiletactiviteiten van de vogels! We hebben het gefilmd en via onderstaande link kan je dat zien!

Filmpje: "Mama koolmees houdt het nest proper"