5de lj De vogels zijn gevlogen

Geschreven door Ingeborg Somers

22 mei '18

Goed en tegelijkertijd minder goed nieuws: de jongen zijn het afgelopen lange weekend uitgevlogen. We hadden vorige week vrijdag al in de gaten dat ze druk aan het oefenen waren met hun vleugels en vanochtend waren er geen jongen meer in het nest! Eén eenzaam eitje bleef achter.  Goed nieuws voor de vogels, minder goed nieuws voor ons. We zullen ze missen en we hopen dat we volgend jaar weer de kans krijgen om mee te doen met Xperibird! 

 

5de lj Fitness voor koolmeesvleugeltjes

Geschreven door Ingeborg Somers

Het gaat erg snel nu! De jongen waren vandaag erg vaak hun vleugels aan het strekken en ze leggen hun veertjes goed alsof ze bijna gaan uitvliegen. We hopen dat het nog even duurt want het is wel erg leuk om van dag tot dag te volgen wat er gebeurt! 

Via onderstaande links kan je filmpjes zien:

Filmpje "Fitness voor vleugels"

Filmpje "Bijna even groot als mama"

 

 

5de lj Het nestkastje is bewoond!

Geschreven door Ingeborg Somers

De kinderen van het vijfde leerjaar hebben zeker thuis al verteld dat we dit jaar mee doen met "Xperibird", wetenschappelijk onderzoek waarbij er in Vlaamse en Waalse scholen vogelhuisjes -die uitgerust werden een camera- geplaatst worden.

Eén van die nestkastjes hangt in onze school.  Het zag er lang naar uit dat het niet ging lukken maar.... intussen wordt het huisje bewoond door maar liefst vijf baby koolmeesjes! 

Omdat de kinderen hun enthousiasme ook thuis graag delen, volgt hier een kort verslag met beeldmateriaal.

7 februari '18 De plaats kiezen voor een nestkastje

Omdat er wordt verbouwd in onze school, is het niet gemakkelijk om een goede plaats te vinden om het nestkastje te hangen. We hebben geen grote bomen op de speelplaats en de bouwwerken gaan met veel lawaai gepaard. Uiteindelijk kozen we voor een hoge plaats bij een groen, plat dak. Hopelijk lukt het!

 
26 maart '18 Er is beweging (geweest??)

Af en toe zien we een meesje in en uit het huisje vliegen. Prospectie voor een nieuwe woonst of niet? Er zit stro in het huisje, er heeft een vogeltje gewerkt aan een nest! , Maar het lijkt alsof er geen beweging meer is?!

We hebben het vogelhuisje opgehangen in een periode met slecht weer en achteraf blijkt dat het huisje in de voormiddag toch meer zon krijgt dan we dachten... Hopelijk wordt het er niet te warm in? Even afwachten!


Het begin van een nest?
 
7 mei '18 Wat een verrassing!

We hebben een hele poos gekeken en het leek alsof het vogelhuisje niet bewoond werd.... Heel af en toe zagen we wel een vogeltje in en uit vliegen. We dachten dat het huisje te veel zon kreeg en dus niet interessant was als broedplaats...  Bovendien waren we de inloggegevens even kwijt. 

Des te groter was onze verbazing toen op 7 mei ineens bleek dat er vijf kleine koolmeesjes in het nestje zitten!

We hebben het hele proces van broeden en eitjes leggen gemist maar genieten nu elke dag van deze hongerige jonge vogels! Vader en moeder koolmees hebben het erg druk met eten zoeken en de kinderen van het vijfde leerjaar vinden het fantastisch om op het bord te zien wat er in het nest gebeurt en de vogels tegelijkertijd te zien in- en uitvliegen. De vogeltjes zien er nog een beetje schriel uit maar hebben al wel wat veertjes.

 

Hongerige koolmeesjes
 
14 mei '18 Weet jij hoe kleine koolmeesjes naar het toilet gaan?

Na het lange weekend, keken we maandagochtend direct naar de vogels. En wat zijn ze gegroeid!  Je kan nu heel goed zien dat het koolmeesjes zijn. De vogelouders hebben het heel druk met het voeden van de jongen, ze hebben constant honger.  

Grote hilariteit in de klas toen één van de kleine vogeltjes zijn/haar achterste omhoog stak waarna mama koolmees vakkundig een vers kakje aanpakte en ermee naar buiten vloog. De kinderen vonden het vies en leuk tegelijk!


Grote honger!

 

15 mei Wat gaat het hard!

Het lijkt alsof de kleine meesjes hun veertjes goed leggen... zouden ze zich al voorbereiden op uitvliegen? 

En het bewijs is geleverd van de toiletactiviteiten van de vogels! We hebben het gefilmd en via onderstaande link kan je dat zien!

Filmpje: "Mama koolmees houdt het nest proper"

 

 

5de-6de lj Technotrailer

Geschreven door Ingeborg Somers

 

De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar werkten vandaag de hele dag rond "technologie". We bezochten de "Technotrailer" en namen de hele dag deel aan verschillende workshops.

Opgesplitst in vier groepen en via een doorschuifsysteem, kwamen er heel wat technologische toepassingen aan bod.

Bij de "Techno Boxen" gingen de leerlingen aan de slag met iPads en meetgereedschappen uit de bouw. Ook de elektrische stroomkring gaf zijn geheimen prijs.

Dobbelsteen: Een ruwe houten kubus werd omgetoverd tot een dobbelsteen. Om dit tot een goed einde te brengen, moesten de kinderen niet alleen hun technisch talent gebruiken, maar ook meetkunde toepassen. Waar wiskunde al niet goed voor is!

Sphero: De leerlingen gingen in groepjes van vier aan de slag om robotballen te programmeren. Vooruit, achteruit, draaien, spinnen,... het lukte allemaal! De bal legde het geprogrammeerde parcours (bijna) perfect af.

Techno Trailer: In deze vrachtwagen maakten de kinderen kennis met de meest uiteenlopende technieken. Ze bedienden een heuse robotarm, ontwikkelden coole gel en kwamen op de cover van een magazine terecht. 

Dat dit een geslaagde, leerrijke dag was, bewijzen de foto's. Geniet mee via onderstaande link. 

 

Klik hier voor de foto's

 

 

P.S. Wil je meer weten over wat we allemaal deden, kijk dan op de website van Technotrailer: https://www.technotrailer.be/

5de lj Moederdagcadeau maken

Geschreven door Ingeborg Somers

De leerlingen van het vijfde leerjaar zetten dit jaar hun beste beentje voor om een moederdagcadeau te maken!

Ze maakten eigenhandig een mooi kussen. Hiervoor konden ze rekenen op de expertise en hulp van juf Inge B. en een aantal handige moeders, waarvoor onze dank!

We hoorden achteraf de alle mama's blij waren met hun nieuwe kussen. 

Kijk naar de foto's via onderstaande link, ze bewijzen dat de kinderen zelf achter de naaimachine kropen!

https://flic.kr/s/aHsmhX5nBc

 

5de-6de lj Muurklimmen

Geschreven door Ingeborg Somers

Op maandag 7 mei konden de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar kennismaken met sporten die voor hen niet echt alledaags te noemen zijn. We vertrokken met fiets richting Deurne waar we verwacht werden in 'Klimzaal Wallstreet'. Wie hoogtevrees of claustrofobie heeft, werd uitgedaagd om deze angsten te overwinnen want op het programma stonden muurklimmen en een kruiptocht doorheen een speleobox. Onder leiding van ervaren monitors klommen de (meeste) kinderen in een mum van tijd helemaal naar boven en probeerden ze verschillende moeilijkheidsgraden uit. In de speleobox ontstond af en toe een kleine paniekaanval, maar de kinderen werden snel gerust gesteld door meester Bart. Hij kon immers deurtjes kon openen en de jongens en meisjes verder op weg helpen.  Zo wisten ze dat er niets kon gebeuren en kropen ze rustig door naar de uitgang. Rond de middag fietsten we weer richting Wommelgem en konden we moe maar voldaan terugblikken op een geslaagde, sportieve voormiddag.

Wij willen de vrijwilligers die ons begeleid hebben met de fiets nog eens extra bedanken. Dankzij jullie verliep de fietstocht vlekkeloos!

Hier kan u de foto's bekijken

5de lj: tableaux vivants

Geschreven door Ingeborg Somers

 

Tijdens de dramales bleek dat de kinderen van het vijfde leerjaar zeer expressief zijn... kijk zelf naar hun schitterende mimiek via deze link https://flic.kr/s/aHsm6w79Hk

 

5de lj: Strapdag

Geschreven door Ingeborg Somers

 

 

 

Onder het motto "stappen en trappen" kwamen alle kinderen op de "strapdag" te voet, met de fiets, step of go-cart naar school. Na een picknick aan het Brieleke, brachten alle kinderen van de lagere school een aantal leuke opdrachten tot een goed einde!

We hebben onze fietsen "gepimpt", de choreografie bij het straplied geleerd, zoveel mogelijk rondjes rond het Brieleke met fiets of step afgelegd, een fietsbehendigheidsproef afgelegd, geoefend hoe je veilig oversteekt,  verkeersborden ontworpen en zelfs "schipper mag ik overvaren" gespeeld met de fiets! 

't Was een leuke combinatie van leren en plezier maken!

Via deze link vind je de foto's https://flic.kr/s/aHskvPkGrT

 

5de lj: Tentoonstelling van Gogh

Geschreven door Ingeborg Somers

Het eerste taalthema van het vijfde leerjaar gaat over Vincent van Gogh.  We leerden over zijn leven en zijn manier van schilderen. De kinderen maakten zelf kunstwerkjes volgens het "pointillisme" en nodigden afgelopen vrijdag  leerkrachten en directie uit om naar hun tentoonstelling te komen kijken.  Als een volleerde presentatrice heette Manou iedereen welkom en kondigde ze de verschillende groepjes aan die meer vertelden over een aantal schilderijen van Vincent van Gogh.  Na de presentatie keken we naar eigen werk en -zoals dat hoort- was er na afloop een kleine receptie.  Een dikke bravo voor alle kinderen van het vijfde leerjaar, ze hebben dit schitterend gedaan!

Via deze link zie je een paar foto's https://flic.kr/s/aHskpqJKqY

 

 

5de lj: zeeklassen dag 5

Geschreven door Ingeborg Somers

Vrijdag ... de laatste dag van de zeeklassen.

Ook vandaag schijnt de zon! Op de eerste dag na, was het weer heel mooi deze week! 

Vanochtend stonden we een beetje vroeger op omdat de bus al om 9u arriveerde.  Na een ritje van een uur, waren we in Knokke.  Eerst maakten we een wandeling met een gids die ons veel leerde over slikken en schorren, de fauna en flora in het Zwin.

Na een picknick bezochten we de bezoekersexpo waar je je al doende kan inleven in het dagelijks leven van vogels. 

En toen zat het erop! Het was een erg leuke week waar zowel leerlingen als leerkrachten met volle teugen van hebben genoten! Een hele dikke "merci" voor meester Jan , meester Bart en juf Els voor alle hulp, goede zorgen en lekker eten!

 

De laatste foto's zie je via deze link https://flic.kr/s/aHsm5MPD4r

 

 

5de lj: zeeklassen dag 4

Geschreven door Ingeborg Somers

Een stralend zonnetje vandaag! Ideaal weer om naar het strand te gaan! 

We leerden in groepjes over eb en vloed, het ontstaan van de duinen, het determineren van schelpen, "plastic soep", de voedselkringloop en zeedieren.  Na de lunch werd er met veel enthousiasme gespeeld in de speeltuin en gingen we terug naar het strand om te spelen. De kinderen bouwden met zand kanonnen, bunkers en kastelen, vliegerden, zochten schelpjes en speelden met de bal.  

Met vereende krachten probeerden ze hun bouwsels te beschermen tegen het opkomende water maar verloren uiteindelijk de strijd.  De jongens maakten van hun onder water gelopen kasteel dan maar een "jacuzzi" met -volgens eigen zeggen- lekker warm water. 

Juf Els en meester Bart verwenden ons vandaag weer met erg lekker eten: vol-au-vent met pommes duchesses en gestoofde worteltjes. Na een dag in de zilte zeelucht, ontbrak het de kinderen niet aan een goede eetlust!

Na een geanimeerde quiz sloten we onze avond af en gingen de kinderen alweer vlot naar bed! 

De foto's vind je via deze link https://flic.kr/s/aHsm5v9GYL

 

5de lj: zeeklassen dag 3

Geschreven door Ingeborg Somers

Vandaag zijn we rustig opgestaan en hebben we genoten van een lekker ontbijtbuffet. 

Met goedgevulde buiken gingen we met koordjes en mosselen op pad om krabben te vangen. Nadien kregen we een rondleiding in de oesterkwekerij. We mochten kreeften vasthouden en oesters proeven. 

In de namiddag trokken we naar het zwembad van Bredene waar we ons volledig konden uitleven op een drijvende hindernissenbaan. Weer 'thuis' waren de deuren afgesloten en moesten we allerlei opdrachten uitvoeren om binnen te geraken. 

We hebben de avond afgesloten met een rustige knutselactiviteit. Iedereen ging weer vlot slapen en geniet nu van een heerlijke nachtrust.

 

De foto's zie je via volgende link: https://flic.kr/s/aHsm4GhzJY

 

5de lj: zeeklassen dag 2

Geschreven door Ingeborg Somers

Na een heel rustige nacht (alle kinderen sliepen heel snel en het bleef de hele nacht stil) bleek dat het regenwater 's nachts in één kamer was binnengelopen. Gelukkig waren er alleen een paar pantoffels nat, de schade was dus snel verholpen.

Onder een stralende zon vertrokken we vanochtend met de tram naar Oostende. Eerst leerden we over de Ijslandvissers op de Amandine, een museumschip. Daarna verkenden we het zeeaquarium en gingen garnalen en kibbeling eten bij de Vistrap.  Bijna iedereen vond het super lekker! 

De weergoden waren ons nog steeds goed gezind; we hebben onze boterhammetjes buiten op een terrasje kunnen opeten.

In de namiddag lieten we ons inspireren door Ensor om zelf artistiek aan de slag te gaan in het Mu-zee. Op de terugweg namen we eerst de veerboot en wandelden we naar het strand om schelpjes te rapen.

En weer hadden we geluk: we waren net binnen toen het weer flink begon te regenen.  Juf Els en meester Bart, de koks van dienst- hadden weer heel lekker voor ons gekookt.  De kinderen waren héél enthousiast om patatjes met rode kool, appelmoes en worst te eten! 

Vanavond hielden we het rustig en speelden gezelschapsspelletjes. En opnieuw gingen de kinderen zonder problemen slapen en was het meteen stil! Wat een super klasje! 

De foto's kan je zien via deze link: https://www.flickr.com/gp/137717399@N07/a8T440

 

 

5de leerjaar : extra

Geschreven door Kurt

We kregen net een superleuk filmpje binnen van de zeeklassers ... kijk je even via deze link ?

5de lj: zeeklassen dag 1

Geschreven door Ingeborg Somers

Ook in Oostende was het vandaag een regenachtige dag.  In Raversyde begon het regelmatig flink te regenen maar gelukkig konden we schuilen in de vele gangen en bunkers. Na in de klas over WOII en de Atlantikwall te hebben geleerd, was het leuk om zelf te zien hoe de soldaten in de bunkers leefden en hoe een "batterij" er precies uitzag.

In de Oesterput aangekomen waren alle kinderen erg nieuwsgierig naar hun kamers en omdat het -voor de verandering- regende mochten alle kinderen zich rustig installeren in hun kamer en samen een spelletje lezen of een boekje lezen.

Als super stoere jongens en meisjes zijn, trotseerden we de regen om te spelen in het speeltuintje in de buurt. De foto's bewijzen dat we in alle weersomstandigheden plezier kunnen maken. 

Na een deugddoende yogasessie met juf Els, gingen alle kinderen zonder probleem rustig slapen. 

De eerste dag was een succes! 

De foto's kan je zien via deze link: https://flic.kr/s/aHsm5oSvMe